Kui magu on haige.

Kui üks moment tunned, et üleval kolmnurgas närib, sügavalt sisse hingata ei saa, pidevalt saadab sind iiveldus ning peale prisket õhtusööki oled järgmisel hommikul kõveras pikali maas –  siis võib olla tegemist gastriidiga ehk maolimaskesta põletikuga. Gastriit tekib pidevast stressist, ebaregulaarsest toitumisest, liialt happelisest toidust, suitsetamisest ja mõningatest ravimitest. Vaimses plaanis on meie toit elu, mida me endale „sisse sööme“. Pidevalt muretsedes ja närveerides maiste asjade pärast tekitame enda ja mateeria vahele pinge. Nii ei seedi enam magu seda „toitu“, mida me endale sisse sööme ning materiaalsete asjade suhtes oleme pidevalt pingul nöör, mis ähvardab iga moment katkeda.

Esimeseks sammuks on kindlasti maharahunemine ning probleemide teadvustamine. Tuleb mõelda oma tööasjadele ja rahalisele ebakindlusele. Vahest on ainukeseks väljapääsuks leppimine oma praeguse olukorraga ning kinnitamine, et kõik siin elus läheb mööda ja läheb mööda ka see raske periood. Soovitav on ka meditatsioon päikesepõimikule ja jooga. Kindlasti tuleks ennast näidata ka arstidele, sest maohaavad on väga kiiresti tekkima, millele võib järgneda maoverejooks.  

Järgmiseks sammuks tuleb korrigeerida oma toitumist. Õige ja mahe toitumine annab maole võimaluse ennast taastada. Magu vajab toidust puhkust aga samas ei tohi teda tühjaks jätta. Nälgimine võib hoopis kahju teha. Kuna maodieet võib mõnele inimesele tunduda karmi võitu siis tähendab see kindlasti ka elustiili muutumist ehk inimene peab hakkama endast niimoodi hoolima nagu väikese imiku eest.

 Tähtis on süüa kindlatel kellaegadel iga 2-3 tunni järel 5-6 korda päevas. Hoiduda liigkuumadest ja liigkülmadest toitudest.

Toitudest sobib: piimasupid, juurviljasupid, värske hautatud kala, vasika- või linnuliha. Piimatoodetest: kodujuust, kohupiim, pudingid. Leib – sai 3-4 päeva vanad (värskelt ei tohi süüa – väga happeline). Sobivad kuivikud. Muna – omlett. Lahja tee. Pudrud: herkulo, tatra, riisi, manna ja hirsipuder. Juurvili keedetult ja puuvili hautatult nt. pudru sees. Banaan. Mahlad juua lahjendatult. Kurk, tomat – eemaldada koor. Lehtsalat ja hiina kapsas. Väherasvane majonees. Meega peaks olema ettevaatlik – mõnedele võib põhjustada kõrvetisi.

Toitudest vältida: Maitserohelised ja maitsetaimed. Juust, toores piim, hapud jogurtid ja hapukoor. Värske puuvili. Šokolaad ja kommid – koogid. Kaneel, mädarõigas ja roheline sibul. Kohv ja alkohol. Ülehapendatud juur- ja puuvili. Küpsetatud toit ja grillitud toidud. Gaseeritud joogid. Viinamari. Must leib ja värsked saiakesed. Äädikas, oad ja suitsutatud tooted.

Selle dieedi järgi toitudes paraneb enesetunne juba paari kuuga. Soovitav oleks dieeti pidada vähemalt aasta, et kindlustada täielikku paranemist.

Lisaks dieedile võiks katsetada järgmiste asjadega, mis on sellepooltest head, et neid võib võtta koos ravimitega ning kõrvalmõjusid eriti ei ole.

  1. Roheline mineraalsavi – tasakaalustab organismi happelisust ja tugevdab immuunsüsteemi. Aitab  väga hästi kõrvetiste ja toidumürgistuse korral. Ravikuur on 1 kuu ja igal hommikul tuleb enne sööki juua 1tl. savi 1 klaasi leige vee kohta (sagu tassi põhjast jätta joomata). Ravi võib korrata üle kuu.
  2. Astelpajuõli – enne igat toidukorda võtta 1.spl õli sisse. Oma rikkaliku C-vitamiini poolest aitab parandada mao erosioone ja haavandeid. Õli kaitseb maolimaskesta toidu ärritava toime eest. Ravi kestvus mitte üle 1 kuu.
  3. 200 g teelehti, 200 g kummeliõisi, 200 g soo-kassiurvaürti, 100 g raudrohuürti ja 100 g kibuvitsamarju. Segu segada kokku ja võtta 2 spl segu 500 ml keeva vee kohta. Laske segul tõmmata termoses 5-6 tundi ja kurnata. Teed tuleb tarbida pool klaasi 3 päevas enne sööki 1 kuu. See ravitaimeretsept ei sobi nendele kellel on veri paks.
  4. Kaeralima – seda pean ma ise kõige efektiivsemaks vahendiks nii kõrvetiste, maohaavandite kui gastriidi korral. Kaeralima tarbimisel tekib leevendus juba teisel päeval ja inimesed, kes on seda viimases hädas tarvitama hakanud on kuu ajaga ära unustanud  maovalud. Üks mees, kes oli aastaid kannatanud kõrvetiste käes ütles, et peale kolme kuud kaeralima tarvitamist avastas, et saab süüa asju, mida ta polnud enam aastaid söönud. Kaeralima valmistamiseks läheb vaja kestadest puhastatud 1 klaas kaeratangu, mis pannakse 1,5 liitri külma vee sisse likku 12 tunniks.  Siis keeta hästi tasasel tulel, et on näha kerget podisemist 30 minutit suletud nõus. Peale seda mässida pott soojalt sisse ja panna hauduma 12 tunniks. 12 tunni pärast tuleb kaeradest läbi sõela välja pressida lima. Ka kaerade peal olev vedelik kuulub asja juurde. Pressida tuleb seni kuni kaerad muutuvad kuivaks. Lima hoida külmkapis. Kaeralima tuleb tarbida pool klaasi enne igat toidukorda ja soovitav on seda enne soojendada. Kui alguses ei suuda lima puhtalt alla neelata siis võib poole lusikatäie moosiga maitsestada. Kaeralima peaks tarbima vähemalt kolm kuud jutti. Tülikas teha aga tulemuses võib kindel olla.  

Head katsetamist ja ehk minu näpunäidetest kellelegi kasu!

Margit

Jäta Kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga